Marul

Marul hakkında genel bilgiler. Marul sebzesinin özellikleri ve marul ile ilgili bilgi veren sayfamız.

Geniş, uzun, yeşil yaprakları taze olarak yenen bir bitkidir. Bileşikgiller familyasından olan marul yeşil salataya benzemekle beraber yaprakları daha uzun, daha etlidir. Yaz başlangıcında yetişir. Marul da, yeşil salata gibi, yıllık bitkilerdendir. Sapı, yaprakların ortasındadır. Kökü, kazık köklerdendir. Sapı üzerinde, hindiba çiçeği gibi, bileşik çiçekler açar. Ucu tüylü olan tohumları rüzgârla kolayca uçar.

Marul kumlu, sulak toprakları sever. Tohumdan yetiştirilen fideler bahara doğru kumlu, gübreli yataklara dikilir. Havalar yağışsız gidiyorsa sık sık sulanır. Marul, olgunlaşmaya başladığı sırada, dış yaprakları koparılırsa, bitkinin kuvveti dağılmayacağı için, göbekler daha sıklaşır.

Marul, kalori bakımından pek kuvvetli olmamakla beraber A, B, özellikle C vitaminleri bakımından çok zengindir. Bundan dolayı, gelişme çağındaki çocuklara, gençlere çok faydalıdır. «Büyük marul» denilen bir cinsinden çıkarılan özsuda öksürüklere iyi gelen bir madde vardır. Eskiden bu özsudan şurup yapılır, süt çocuklarının bronşitlerinde, öksürüklerinde ilâç olarak kullanılırdı. Bugün de bazı hazır ilâçların yapılmasında bu maddeden faydalanılıyor.

Marul Faydaları

Göbek Marul ile ilgili görsel sonucu

– Sinirleri teskin etmektedir.

– İnsan vücudunun kansere yakalanma riskini azaltmaktadır.

– Kalp çarpıntısına karşı etkilidir.

– Şeker hastası olan insanların kandaki şeker miktarını düşürmektedir.

– Göğsü yumuşatıcı etkisi bulunmaktadır.

– Öksürüğü giderir.7002_indir

– Sindirim sistemini uyarıcı etkisiyle bilinmektedir.

– Uykusuzluğa iyi gelmektedir.

7002_images

– Marul suyu yüze sürüldüğünde ergenlik sivilcelerine karşı olumlu etki yapmaktadır.

– İdrar söktürmektedir.

– Sarılığı giderdiğini uzmanlar söylemektedir.

– Dalak şişliğini giderici etkisi bulunur.

– Kanı temizlemektedir.

Marulun bilinen bir yan etkisi bulunmamaktadır. Maruldan yeteri kadar faydalanılabilmesi için bolca tüketilmesi gerekir. Genellikle salatalarla birlikte tüketilen maruldan yeterli faydayı görmek bakımından salatalara katılacak yağ oranlarına dikkat etmek gerekmektedir.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href=""> <abbr> <acronym> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Bir Mesaj Yolla